12. Als je haar maar goed zit

Een van de dingen waar ik vooraf nog nooit eerder over had nagedacht, is het haar van zwarte vrouwen, over kroeshaar om precies te zijn. Wat je er mee kunt doen of liever gezegd wat je er niet mee kunt doen.

 

In Masasi hebben de vrouwen en meisjes het haar kort geknipt, geschoren of ingevlochten in diverse patronen en  meestal wordt er een hoofddoek gedragen. In Dar es Salaam waar het leven anders is, meer geld is en zelfs sprake is van mode en trends is er een grote variëteit aan kapsels zichtbaar.

In het begin verbaasde ik me over de grote verscheidenheid aan kapsels en haarkleuren op straat, want dat was ik helemaal niet meer gewend. Toen kwam ik tot de ontdekking dat deze vrouwen pruiken dragen of haarstukjes gebruiken.

Er zijn winkels waar dit in allerlei soorten en maten verkrijgbaar is: krullen, stijl haar, lang, kort haar, gekleurd haar of zelfs rasta. Het is erg warm om een pruik te dragen in dit klimaat. Maar ook hier geldt het gezegde: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.

Wanneer aan het einde van de maand het salaris weer binnen is, dan denk ik regelmatig: ‘Wie zit daar toch aan de tafel?’ Dan blijkt het mijn collega te zijn met een nieuwe pruik of extensions. Behalve pruiken zijn er ook diverse agressieve middeltjes op de markt verkrijgbaar om het haar te ontkroezen en een andere stijl te krijgen.

Extensions zijn er ook in allerlei soorten, maten en kleuren, om mee te vlechten of om er een prachtig dameskapsel mee te krijgen. Een kapsel zoals wij dat in Nederland kennen na een watergolf behandeling. Helaas laten de extensions na een aantal weken los, maar gelukkig kunnen ze worden gewassen, gedroogd en later weer worden ingezet wanneer er weer geld is.

De Masaai hebben een nieuwe broodwinning gevonden. De Masaai-mannen staan bekend om hun haar: ingewikkelde gevlochten kapsel met kralen en extensions. Het vlechten van haren behoort zelfs tot de inwijdingsrituelen van jonge mannen. Tegenwoordig kunnen ze ook hun geld verdienen met het invlechten van haren van de Tanzaniaanse dames. Of ze reizen zelfs verder naar Zuid Afrika of Congo. Vaak wordt voor het vlechten haar geïmporteerd uit India gebruikt om de fijne kwaliteit te kunnen leveren.

Dat is een aardige omslag voor de macho Masaai mannen: van veehoeder tot kapper! Maar de dames waarderen hun kunstwerkjes en betalen er graag grif geld voor.